Μαίρη Ζυγούρη

Στο βίντεο Symbiosis (2007) βρίσκουμε την καλλιτέχνιδα να δακτυλογραφεί μέσα σε ένα ορνιθοτροφείο περιστοιχισμένη από χιλιάδες ταραγμένες, ελευθέρας βοσκής, κότες που κρώζουν κακόφωνα για την ανοίκεια εισβολή που ορισμένες εξ αυτών φτάνουν να κουρνιάσουν στο μικρό της γραφείο και τον ώμο της, ενόσω δακτυλογραφεί την έκθεση αρχειοθέτησης της πτηνομάζας. 

Η γραμμή διαφυγής της Ζυγούρη διαπερνά εγκάρσια τη συμβιωτική συνύπαρξη με μία συγκεχυμένη πολλαπλότητα από φτερωτές, θορυβώδεις ενικότητες – μέσα από έναν εργοστασιακό χώρο καλλιτεχνικής, ζωικής, καθώς και βιομηχανικής παραγωγής. 

Αυτή η διαδικασία του να γίνεται κανείς performer μαζί με άλλα είδη που επιτελούν (με την έννοια της επιτέλεσης της αναπαραγωγής) παραπέμπει επίσης στο συγγραφέα Borges και την εργασία του ως επιθεωρητή πουλερικών σε μία δημοτική αγορά ως τιμωρία που του επιβλήθηκε από το περονικό κράτος της Αργεντινής επειδή υπέγραψε λίστες καλέσματος για τη δημοκρατία. 

Επομένως, η απόδραση της Ζυγούρη είναι μία καθόλου εύκολη κίνηση σε κάποιο ουτοπικό επίπεδο. Κατά τα λεγόμενά της, τα τρία βίντεο που συνθέτουν αυτήν την τριλογία είναι «διαπραγματεύσεις στις συμβολικές επιτελέσεις της εξουσίας».