Καλλιόπη Λεμού
Το έργο ‘Hen On Crutches’ (2013) της Καλλιόπης Λεμού απεικονίζει τον τραυματισμένο άνθρωπο σε ψυχή και σε σώμα, αυτόν που χρειάζεται ουσιαστική, ψυχολογική, ηθική και κοινωνική υποστήριξη.
Τα δεκανίκια στα οποία στηρίζεται το υβριδικό αυτό σώμα είναι μια αναφορά στην κατάσταση που καταλήγει κανείς μετά από μια τραυματική εμπειρία.
Ωστόσο, τα τεχνητά αυτά στηρίγματα δεν είναι αρκετά για να επαναενεργοποιήσουν τον άνθρωπο και να τον εντάξουν ξανά μέσα στον κοινωνικό ιστό.
Οι λύσεις όπως ο εγκλεισμός και η απομόνωση από τη δημόσια θέα καθώς και ψυχρές φαρμακευτικές αγωγές δεν επαρκούν για να δώσουν την απαραίτητη βοήθεια στο άτομο, στον αγώνα του για ψυχική υγεία και επιβίωση.
Παρόμοιες καταστάσεις απαιτούν τη συμπαράσταση και την ευαισθησία της κοινωνίας για την ανακούφιση και την πρόληψή τους, καθώς και καθενός μας προσωπικά.
Το κατακερματισμένο σώμα στο έργο της Καλλιόπης Λεμού δεν είναι απλά ένα γλυπτό από ατσάλι, αλλά αποτελεί την αρχή ενός διαλόγου με τους θεατές για τη δύναμη της ενσυναίσθησης, την ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής για σύνδεση καθώς και την ουσιαστική αρωγή σε αυτούς που την έχουν Ανάγκη.
Το έργο ‘Hen On Crutches’ (2013) παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά στην έκθεση της εικαστικού ‘I Am I Between Worlds and Between Shadows’ στο Ιωακείμειο Σχολείο Θηλέων στο Φανάρι, Κωνσταντινούπολη, ένα ελληνικό σχολείο που είχε σταματήσει τη λειτουργία του για πάνω από δύο δεκαετίες.
Με το έργο αυτό, η Λεμού επισημαίνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ως τον εσωτερικό πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι αναπηρίες, οι στρεβλώσεις, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κάθε ψυχή και ο κάθε άνθρωπος δεν πρέπει να τον αφήνουν αποκομμένο από την κοινωνία, αλλά μέσα από την ουσιαστική υποστήριξή του από τους συνανθρώπους του, να βρίσκει το δρόμο προς την επανένταξη του.