Διονύσης Χριστοφιλογιάννης

Ο Διονύσης Χριστοφιλογιάννης παρουσιάζει έργα από τη σειρά “Death comes in many shapes and sizes” (Ο θάνατος έχει πολλά σχήματα και μεγέθη) από παλαιά χρησιμοποιημένα στρώματα σαν μια άλλη διάσταση της γέννησης, του θανάτου και της αναγέννησης . 

Με εμφανείς τις τρύπες στο στρώμα, αλλάζει το σχήμα και το μέγεθος του στρώματος και δημιουργεί γλυπτικές εγκαταστάσεις με ψυχολογικές, μυθολογικές αλλά και ιδεολογικές αναφορές με μοναδικό άξονα τα στρώματα που είναι τόσο οικεία πρακτική από τη μέρα που γεννιόμαστε, μέχρι την ημέρα που πεθαίνουμε. 

Μέσα σε ένα χώρο περιορισμένης ελευθερίας όπως αυτός του ψυχιατρικού νοσοκομείου ποιος γιατρός θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο ασθενής οφείλει να έχει λόγο και ευθύνη για τη θεραπεία του; 

Είναι πολύ πιο εύκολο να καταστέλλεις, να ελέγχεις, να κατευθύνεις τον άλλο. Κανείς δεν μπορεί να εξελιχθεί όταν εναποθέτει την ατομικότητά του στα χέρια κάποιου άλλου. 

Χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του, αν θέλει να προχωρήσει. Τα κατακερματισμένα κομμάτια κεραμικών σαν απομεινάρια δύναμης του σώματος του ασθενούς μπλέκονται με την ένταση των διπλωμένων μεταλλικών στρωμάτων. 

Είναι μια άλλου τύπου σχέση με το μυαλό, το σώμα και τα υλικά. Η επιβίωση και η ισορροπία υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς· η αφοσίωση και η επιμονή είναι περιορισμός. Οι προσωπικοί περιορισμοί είναι σαν ιεροτελεστία. 

Είναι μια εμμονή που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Είναι σαν μια βαθιά συγκέντρωση στο πώς ακολουθούμε συναισθηματικά και φυσικά ένα αυστηρό τρόπο γέννησης του έργου τέχνης. Οι περιορισμοί, εξωτερικοί ή προσωπικοί, οδηγούν τελικά σε ένα είδος λύτρωσης και ελευθερίας.