Δημήτρης Αντωνίτσης

Η ενότητα Soul Substitutes, αποτελείται από εκτυπώσεις φωτογραφικού αρχείου του ΕΟΤ σε ασημί ρετάλια δερμάτινων καθισμάτων υπερπολυτελών σπορ αυτοκινήτων.

 Οι φωτογραφίες τραβηγμένες πριν από περίπου μισό αιώνα ήταν μέρος της τότε προοδευτικής καμπάνιας του ΕΟΤ, όπου για πρώτη φορά απεικονίζονταν με εντυπωσιακά δημοσιογραφικά αντανακλαστικά celebrities με φόντο αρχαία σε μαρτυρίες-πασπαρτού για τον διεθνή τύπο. 

Η ματιά είναι καθαρά φωτορεπορταζιακή και οι λήψεις στεγνά διεκπαιρεωτικές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σημαίνον και το σημαινόμενο μπερδεύονται σε ένα αισθητικό ντεφορμάρισμα, όπου το lifestyle είναι σημαντικότερο της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Απέναντι στην προβολή της διεθνούς Ελλάδας ο Αντωνίτσης αντιτάσσει το πιο πρόσφατό του έργο “Stunned” (“Ζαβλακωμένη”, 2014) με εικονογραφία της ίδιας δεκαετίας. 

Ο εικαστικός εκτυπώνει σε μια εγκατάσταση από πολλαπλά αλουμινόχαρτα κουζίνας την εικόνα-σουξέ του πρώτου του θύματος του Δράκου του Σέιχ Σου: ένα σάγκα που απασχόλησε (και ενέπνευσε) το πανελλήνιο. 

Κατά τον ίδιο “το θύμα είναι πιο σημαντικό από το θύτη (που ποτέ δεν διαλευκάνθηκε αν ήταν όντως αυτός που διέπραξε τα εγκλήματα).