Άρτεμις Ποταμιάνου

Το “Which side are you on?” θίγει την ισορροπία μεταξύ προστασίας και εγκλεισμού της γυναίκας από την κοινωνία. 

Το κλουβί που χρησιμοποιούνταν για να κρατούνται εξωτικά πουλιά ως κατοικίδια έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια στην ιστορία της τέχνης ως μεταφορά του εγκλεισμού της ευαίσθητης, ευάλωτης γυναίκας μέσα στο σπίτι με την πρόφαση της προστασίας της και της ικανότητας της να μπορεί να σταθεί μόνη της στο κόσμο και στην κοινωνία.

 Τις συνθήκες αυτές που για αιώνες θεωρούνταν δεδομένες για τις γυναίκες, έρχονται να συνοδεύσουν όλα τα στερεότυπα, μαζί με τις μεγάλες (;) προσδοκίες για το γυναικείο φύλο που η (ανδροκρατούμενη) κοινωνία έχει χτίσει και είναι τόσο βαθιά ριζωμένες που ακόμα και σήμερα λίγα έχουν πραγματικά αλλάξει. 

Οι προσδοκίες για την ιδανική σύζυγο, μητέρα, νοικοκυρά και τα στερεότυπα για την ίδια τη γυναικεία φύση, τη μητρότητα για την οποία το ρολόι μετράει πάντα αντίστροφα, την εξωτερική εμφάνιση και την ψυχική κατάσταση της γυναίκας κάθε ηλικίας συμβολίζονται πολύ εύστοχα αλλά και με αισθητική μέσα από τα ρολόγια και τα άλλα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο κλουβί. 

Το ίδιο το κλουβί έχει περίπλοκη δομή που δανείζεται από υπαρκτά κτίρια, όπως δηλαδή ήταν τα κλουβιά παλαιότερα.


Η οικεία αυτή εικόνα αποτελεί ίσως την τέλεια αναπαράσταση της διττής έννοιας του εγκλεισμού ως μέσο προστασίας (πχ σε έναν προσφιλή χώρο, ένα σπίτι, για την προστασία του ατόμου) και ως περιορισμό (το κλουβί είναι, στην πραγματικότητα, μία φυλακή). Αποτελώντας μία αψεγάδιαστη κατασκευή, με ξύλο και λούστρο, με το ζεστό καφέ χρώμα και τις αρμονικές γωνίες, το έργο δείχνει ακριβώς πού οφείλεται ο συνεχιζόμενος γυναικείος εγκλεισμός και γιατί υπάρχουν ακόμα debates πάνω στις έννοιες προστασία και εγκλεισμός.